Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 07.10.2021

Met peukentasjes en spiegel tegen zwerfvuil

Tijdens de Week van de Handhaving verhoogt gemeente Staden de aanpak van zwerfvuil. Van de verdeling van gratis peukentasjes tot de plaatsing van een spiegel aan de glasbol in de Brabandstraat, het zijn enkele van de vele acties die het gemeentebestuur in de strijd gooit.

Maandag 4 tot en met zondag 10 oktober staat volledig in het teken van de ‘Week van de Handhaving’, een initiatief van Mooimakers. Tijdens deze week gaat er extra aandacht naar het sensibiliseren van inwoners om niet zomaar afval achter te laten op het openbaar domein. Jammer genoeg blijft zwerfvuil een hardnekkig zeer. Ondanks de vele inspanningen van tal van vrijwilligers, onze medewerkers en preventie- en sensibiliseringscampagnes vanuit de gemeente en MIROM Roeselare. Om het probleem verder onder de aandacht te brengen, lanceert Staden samen met MIROM Roeselare deze week een spiegel die reist van glasbol naar glasbol. Hij houdt het eerst halt in de Brabandstraat in Oostnieuwkerke. Het opzet: sluikstorters confronteren met hun gedrag.
We merken vaak dat mensen in de verleiding komen om aan de glasbol zwerfvuil achter te laten. Nu houden we hen letterlijk een spiegel voor. Zo zien ze zichzelf aan het werk! Uit onderzoek blijkt de kans dan kleiner dat de persoon in kwestie overgaat tot sluikstorten.

Peukentasjes tegen zwervende peuken

Ook sigarettenpeuken maken een belangrijk deel uit van de zwerfvuilproblematiek. Ze zijn slecht voor het milieu en het duurt jaren voor ze verteren. Daarom verdeelt het gemeentebestuur op initiatief van MIROM Roeselare 150 gratis peukentasjes. Het zijn brandbestendige zakjes die het mogelijk maken om je peuk te doven en op een veilige manier bij te houden. Zo reikt het gemeentebestuur rokers de oplossing aan om de stoep peukenvrij
te houden. Zowel op de wekelijkse markt als aan het onthaal van het AC/DC in de Ieperstraat delen we gratis peukentasjes uit.

Gedumpte blikjes en flesjes doden koeien

(klik op het beeld om te vergroten)

En dan zijn er nog weggegooide blikjes en flesjes. Ook dat zijn grote boosdoeners. Vaak vliegen ze tot op het veld. Wanneer landbouwers hun veld maaien, wordt het zwerfvuil mee verhakseld en komt het in het veevoer terecht. Zo krijgen jaarlijks heel wat koeien stukjes blik en glas binnen met de dood tot gevolg. Om passanten te informeren slaat het gemeentebestuur de handen in elkaar met de landbouwers. Zij kunnen gratis campagneborden oppikken in het administratief centrum in de Ieperstraat. Door de borden te plaatsen aan de randen van hun weide, duiden ze passanten op de gevolgen van het dumpen van hun blikje of flesje op die plaats. Samen redden we zo dierenlevens.

Wie geïnteresseerd is in de gratis sensibiliseringsborden, of een peukentasje, kan langsgaan in het AC/DC, Ieperstraat 109 in Staden, tijdens de openingsuren. Meer info op www.staden.be of via 051 70 82 00.