Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 02.03.2023

Ludieke tentoonstelling ‘De Geknipte Kat’ in bibliotheek

Bibliotheek ‘De Gobbe’ vormt het toneel voor de tentoonstelling ‘De Geknipte Kat’. Een ludieke expo over het zwerfkattenprobleem, hoe de gemeente dat aanpakt en wat bezoekers kunnen doen om te helpen. Staden is daarmee de eerste West-Vlaamse gemeente die in 2023 de tentoonstelling mag verwelkomen.

De tentoonstelling ‘De Geknipte Kat’ is ontstaan in Ieper, niet voor niets de Kattenstad. Het is het resultaat van een grondig onderzoek door de museumjongeren van het Voorlopig Bewind, een groep jongeren met een stem in het Yper Museum. Ze sloegen de handen in elkaar met de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid. Op een ludieke manier tonen ze het verband tussen de niet-gesteriliseerde huiskat en het zwerfkattenprobleem. Daarbij kregen ze ondersteuning van het productiehuis ‘Dans La Pluie’, VRT-journalist Tijs Mauroo, de tentoonstellingsdesigners van Piece Montée, MNM-medewerker Imane Boudadi, het dierenasiel Ieper, diverse stadsdiensten en dierenartsen. Ook kattenliefhebbers Lize Feryn, Aster Nzeyimana en Chris Dusauchoit hielpen hen op weg!

Het zwerfkattenbeleid van Staden

(klik op het beeld om te vergroten – beeld Sam Vanacker)

In 2022 ging de gemeente aan de slag met verschillende meldingen van zwerfkatten, in totaal kregen 29 zwerfkatten opvolging. De gemeente werkte daarvoor samen met het dierenasiel van Roeselare. Om het zwerfkattenbeleid ruimer kenbaar te maken, zakt de tentoonstelling in de maand maart af naar de bibliotheek van Staden. Bezoekers komen er te weten over hoe Staden en het dierenasiel het zwerkattenprobleem aanpakt en wat ze kunnen doen om te helpen. Spelenderwijs krijgen ze informatie over hoe ze het best hun kat kunnen verzorgen en hoe belangrijk sterilisatie en het chippen daarbij wel is. Aan de hand van verschillende meerkeuzevragen testen ze meteen hoe goed hun kennis over (zwerf)katten is.

De tentoonstelling trekt vervolgens verder door Vlaanderen om inwoners vertrouwd te maken met hun rechten en plichten als katteneigenaar! Geïnteresseerd? De tenstoonstelling is te bewonderen tijdens de openingsuren van de Stadense bibliotheek, Ooststraat 2 in Staden.