Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 27.10.2017

Johan Depoortere ereburger van Staden

Maak kennis met onze nieuwe Stadense ereburger: Johan Depoortere. Johan is een geboren en getogen Westrozebekenaar en de Rudi Vranckx van de jaren ’80, ’90 en begin 2000. Als oorlogsverslaggever bracht hij verslag uit over tal van burgeroorlogen en revoluties; later zou hij ook nog buitenlands correspondent worden voor het VRT Nieuws. In 2009 zocht hij de rust van het pensioen op.

Als gemeentebestuur wensten we hem, voor zijn uitzonderlijke professionele carrière en voor het op de kaart zetten van Staden, te eren. Zo werd hij begin deze maand de vijfde ereburger van onze gemeente. Vanavond opent Johan als eregast de Stadense expositie ‘VluchtWEG’, een tentoonstelling in de kerk van Vijfwegen over de impact van de 1e Wereldoorlog op onze gemeente.

Hieronder kan je de speech die ik gaf bij de plechtigheid nalezen, alsook het verslag van Focus WTV herbekijken.

————————————————————

Beste collega politici,
Beste familieleden en vrienden,
Beste genodigden,
Beste Johan,

We zijn hier vandaag samen voor een uitzonderlijjke toekenning van het Stadense ereburgerschap en dit voor een Westrozebekenaar die het met zijn scherpe blik en tong tot in het verre Rusland schopte

Johan, zelf was ik nog niet geboren, maar beelden heb ik achteraf genoeg gezien tijdens documentaires op tv. Van de Libanese burgeroorlog tot de revolutie in Roemenië. De verschrikkelijke beelden en leefomstandigheden lieten vaak een grote indruk op velen na.

Als oorlogsverslaggever trok je er op uit met gevaar voor eigen leven. Maar dankzij jouw deskundigheid kregen we een goed beeld van diverse conflictsittuaties . Als journalist nam je geen blad voor de mond. De waarheid moest en zou aan het licht komen. Hoe hard en verschrikkelijk die ook was.

In 2009 sloot je een indrukwekkende, journalistieke carrière af in de VS. Je maakte er vanop de eerste rij mee hoe Barack Obama , als eerste niet blanke man, de 44e president werd van de Verenigde Staden. Memorabele momenten genoeg kan ik me inbeelden. Al kan ik mij voorstellen dat het vandaag enorm kriebelt om de fratsen van president Trump in geuren en kleuren toe te lichten.

Vandaag geniet je ongetwijfeld van je welverdiend pensioen. Met de winter in aantocht kijk je waarschijnlijk al uit naar je jaarlijkse tocht naar het zuiden. Om daar te genieten van warmere temperaturen. En gelijk heb je. Dat verdien je na zo’n rijkgevulde carrier.

Als geboren én getogen Westrozebekenaar heb je nooit je afkomst verloochend. Integendeel, de link met Westrozebeke en Staden was er altijd. Nu nog zelfs. Begin mei liep op Canvas het programma 4 x 4 waar vier verschillende reportages aan bod kwamen van telkens zeven minuten. En daartussen eentje van jou, Johan.

Je sprak er over je geboortedorp Westrozebeke en het verhaal van je grootouders die tijdens WOI het dorp moesten ontvluchten, richting Zuid-Frankrijk trokken en daarna naar een kapot geschoten dorp terugkeerden. Voor wie het gemist heeft: eind oktober opent Johan de tentoonstelling VluchtWEG met zijn pakkende reportage. Een echte aanrader.

Elke zomer is het ook altijd een blij weerzien In Westrozebeke, waar je jouw lens gretig gebruikt tijdens de koers om de lokale renners te portreteren. Een evenement die elk jaar opnieuw waarschijnlijk hoog op jouw bucketkist staat.

En dat is net het mooie aan jouw band met onze gemeente? Je houdt die warm en blijft jouw Westrozebeke, onze gemeente in jouw hart sluiten.

Daarom, voor je indrukwekkende carrière en het jarenlang trouw blijven aan onze gemeente zetten we jou vandaag graag in de bloemetjes. Met de grootste eer die je als Stadenaar kan krijgen: het ereburgerschap.

Die titel geven we niet zomaar aan iedereen. Je bent pas de vijfde Stadenaar die deze eer te beurt valt. Daarmee kom je in een mooi lijstje van niet de minste namen. Alleen André Dejonghe, Eli Ostyn, Willy Spillebeen en oud-gemeentesecretaris Johan Debaene gingen jouw voor.

Het ereburgerschap is de ideale titel om jouw, als ambassadeur van onze gemeente, te prikkelen om Staden mee op de kaart te zetten en je roots met trots uit te dragen.

Namens het ganse Stadense gemeentebestuur wil ik je van harte bedanken voor je prachtige carrière en je feliciteren met je titel als ereburger van Staden. We zullen je altijd blijven missen op het scherm, maar jou als verslaggever vergeten, zullen we nooit. Je was een vertrouwde stem die vele dorpsgenoten trots maakte dat je één van hen was en bent.

Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar nog vaak zullen tegen komen in Westrozebeke en bij uitbreiding heel Staden. Dat je er verhalen en memoires zal delen maar bovenal Staden voor altijd mee op de kaart zal zetten.

Bedankt!

johan 2 1 JC8_WERB_EreburgerschapJohanDepoortere_081017_3

– Foto’s JCR –