Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 26.01.2015

Jacht op houtduiven tijdens Duivendag

Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan een groep van 50 jagers die in het kader van Duivendag, dat georganiseerd wordt door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), jacht maakte op houtduiven. Jagen roept zelden positieve beelden op bij mensen, maar de noodzakelijkheid van deze jacht mag niet onderschat worden. De jacht eindigt nu woensdag.

Houtduiven mogen niet verward worden met geringde duiven. Houtduiven moeten actief op zoek naar hun voedsel. Ze voeden zich onder meer met bessen, zaden van wilde planten, maar ook met oogstresten en zaden van landbouwgewassen. Om schade aan landbouwgewassen – de schade kan bijvoorbeeld oplopen tot €1400 per hectare bloemkool – te vermijden worden verschillende maatregelen genomen, waarvan de jacht het laatste redmiddel is.

De jacht wordt dus enkel georganiseerd om de overlast van houtduiven binnen de perken te houden en wanneer alle andere, zachte maatregelen (valse roofvogels, vogelverschrikkers, kanonnen,…) niet in hun opzet slagen. Ook wordt de jacht pas zo laat mogelijk in het jachtseizoen geopend en wordt ze zeer nauw omschreven in een wettelijk kader. De reden waarom zo lang mogelijk gewacht wordt, is omdat heel wat duiven nog wegtrekken door de vorst en winter. Als zij niet weggetrokken zijn en de overlast een wezenlijk feit is, dan pas wordt overgegaan tot een gerichte jacht zoals die van afgelopen zaterdag waarbij 360 houtduiven geschoten werden.

IMG_3700