Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 03.07.2015

Hoog bezoek in het Nederlandse Oudewater

Vandaag was ik samen met Bart Bostoen, onze gemeenteraadsvoorzitter, en voormalig gemeentesecretaris Johan Debaene aanwezig in Oudewater, een Nederlandse cultuur-historische stad nabij Utrecht. We werden er ontvangen door Pieter Verhoeve, de plaatselijke burgemeester. In 2012 werd hij benoemd tot burgemeester van Oudewater. Net als ik dat ben in België werd hij de jongste burgemeester van Nederland.

Twee jaar geleden ontving ik burgemeester Verhoeve in Staden om ervaringen te delen met elkaar. Vandaag, naar aanleiding van de 750ste verjaardag van Oudewater bracht ik een tegenbezoek aan de Nederlandse stad. De cadeau die ik van burgemeester Verhoeve kreeg twee jaar geleden, met name een das waar monumenten (95 gemeentelijke- en 127 rijksmonumenten) uit Oudewater op afgebeeld staan, droeg ik uiteraard vandaag.

750 jaar geleden was Oudewater één van de eerste erkende Nederlandse steden en tevens één van de steden die deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Die vergadering van twaalf steden beslisten samen om Willem van Oranje aan te duiden als hun politiek leider.

Koning Willem Alexander

Naar aanleiding van de festiviteiten vandaag, was ook de huidige Koning Willem Alexander – nakomeling van Willem van Oranje – aanwezig in de Nederlandse stad. Het was voor ons dan ook een hele eer om in Oudewater deel te hebben uitgemaakt van dat gezelschap genodigden en om zelf de hand te schudden van de Koning.

Tijdens het bezoek in Oudewater hadden we ook de eer om te verbroederen met onze liberale collega’s van de D66 en de VVD. Het was heel fijn om te zien hoe we eigenlijk één grote, liberale familie vormen, over de landsgrenzen heen. Het spreekt voor zich dat het een heel geslaagde, leerrijke en speciale dag was in Oudewater en dat we burgemeester Verhoeve en zijn stadsbestuur bijzonder dankbaar zijn. We hopen dan ook deze sterke band met de Nederlandse stad te onderhouden.

pieterenik foto 4 foto 2 foto 3    foto 1 foto 2 foto 3  foto 5 foto 1