Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 01.01.2015

Het jaar van de knuffel

Dagen worden korter, kouder en kil. Stilaan beseffen we dat we in de donkerste periode van het jaar zijn. De winter heeft zijn intrede gemaakt en zal hier even blijven. De tijd vliegt ontzettend snel. In deze eindejaarperiode mogen we onze goede voornemens die we bij het begin van dit jaar hebben gemaakt, tegen het licht houden. Zijn we effectief gaan sporten, zijn we gestopt met roken en hebben we meer tijd doorgebracht met wie ons het meest dierbaar is?

Sommigen onder ons kunnen fier terugkijken op 2014. Anderen zullen voor 2015 dezelfde geloften nog eens aangaan. We moeten ook eerlijk durven zijn, niet alles wat we voor ogen houden, komt werkelijk uit. Het gaat heel vaak over prioriteiten leggen in wat we echt belangrijk vinden. Geen tijd hebben is altijd een flauw excuus.

Ook als gemeentebestuur maken we de balans op van het voorbije jaar. Na twee jaar besturen, zitten we ondertussen op kruissnelheid. Ook wij dienen prioriteiten te stellen en beseffen dat er een verschil is tussen willen en kunnen. Vooral wanneer je rekening moet houden met een budgettaire context die niet altijd de nodige ademruimte biedt zoals we willen. Toch durf ik stellen dat we mogen spreken van een vruchtbaar 2014. Denk maar aan de succesverhalen zoals de vernieuwde kinderopvang, de wekelijkse markt en de autoluwe zondag in Oostnieuwkerke, de tourpassage in Westrozebeke en de verkeersveiligheidscampagne ‘Veilig onderweg’.

Het nieuwe jaar zal ook heel wat verandering brengen. De zonewerking van de brandweer start en hun dienstverlening wordt verder geprofessionaliseerd. De bouwwerken voor de nieuwe brandweerkazerne, het administratief centrum voor gemeente & OCMW en de kinderopvang Staden en Westrozebeke staan in de startblokken. Ons nieuw dienstverleningsconcept die de gemeentelijke dienstverlening op een zo efficiënt mogelijke manier dicht bij de burger brengt, is bijna klaar voor lancering. De geplande veranderingen vertrekken steeds vanuit eenzelfde gedachte: een warme gemeente die alle inwoners samenbrengt en verenigt!

Naast alle uitdagingen die wij voor ogen hebben in 2015 wil ik jullie ook opnieuw uitdagen. Vorig jaar vroeg ik om attent te zijn voor het talent om je heen. Ik hoop dat we daar samen in geslaagd zijn. Niet alleen in de winter maar het hele jaar door moeten we warmte en geborgenheid kunnen vinden bij elkaar. Soms heb ik de indruk dat we wat oppervlakkig of afstandelijk zijn geworden ten opzichte van mensen rondom ons. Laat ons samen die trend doorbreken. Niets brengt zoveel warmte, geborgenheid en rust als een knuffel. Knuffelen brengt mensen dichter bij elkaar, wie knuffelt betuigt respect en laat respect toe. Wees dus niet bevreesd en pak elkaar eens goed vast, want eigenlijk is een knuffel een handdruk van het hart. Laat ons samen van 2015 het ‘jaar van de knuffel’ maken.

Namens het gemeente- en OCMW-bestuur wens ik jullie het beste voor een gezond, gelukkig maar vooral warm en ‘knuffelrijk’ nieuw jaar.

 

Kerstkaart (voor)

– samen met Christof Swaenepoel op de Special Olympics van 2014 –

Kerstkaart (achter)