Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 14.01.2021

Gevel voormalig gemeentehuis blijft in het Stadens straatbeeld

Het voormalig gemeentehuis in het centrum van Staden wordt te koop aangeboden via de onlinesite Covast. In de verkoop worden ook enkele omliggende panden, waaronder ook feestzaal De Gouden Hoorn, opgenomen. Mits behoud van de gevel van het voormalig gemeentehuis is er op de site plaats voor een nieuwbouwproject dat ruimte biedt voor zevenentwintig tot zesendertig woongelenheden, handel en of horeca.

Eind 2018 verhuisden de gemeentelijke diensten van Staden naar AC/DC in de Ieperstraat. Momenteel staat het voormalig gemeentehuis leeg. We gaan nu over tot de verkoop van het gebouw. Naast het hoekgebouw en de voormalige administratieve vleugel staan ook de aanpalende feestzaal De Gouden Hoorn en een voormalig handelspand in de Kapelleriestraat te koop.

We hopen in 2021 het voormalig gemeentehuis, de feestzaal, een woning in de Statiestraat, twee woningen en een handelspand in de Kapelleriestraat te verkopen voor de prijs van minstens 1.779.000 euro. In de te koop aangeboden zone kunnen bijvoorbeeld appartementen komen. Er is ruimte voor zevenentwintig tot zesendertig woningen. Daarnaast kunnen handel en horeca er ook een nieuwe vaste stek krijgen om zo een nieuwe dynamiek aan ons centrum te geven.

Een wel zeer belangrijke voorwaarde die de toekomstige koper zal worden opgelegd is het behoud van de gevel (ceremonieel gedeelte), het dak én het torentje van het voormalige gemeentehuis. Ook na de verkoop zal de gemeente hierover blijven waken via haar vergunningenbeleid. De gemeente zal blijven toezien dat het stukje erfgoed niet verloren gaat in het straatbeeld bij toekomstige ontwikkelingen.

Het is een bewuste keuze om over te gaan tot de verkoop van het voormalig gemeentehuis van Staden. We investeren sinds enkele jaren in nieuwe duurzame gebouwen om onze diensten in onder te brengen en vonden, ook na bevraging bij de inwoners (participatietraject SMJP), geen nieuwe invulling voor het gebouw. Er waren gesprekken omtrent de herlocalisatie van het lokaal commisariaat van de politie maar het voormalig gemeentehuis bleek niet de meest aangewezen locatie of accommodatie om naartoe te verhuizen.

(klik op de foto om te vergroten)

De huidige beleidsploeg wil verder investeren in een goede en efficiënte dienstverlening die centraal wordt aangeboden zoals bijvoorbeeld op de site van ons AC/DC. Naartoe onze inwoners lijkt dit ons ook het meest logische, klantgerichte en duidelijkste verhaal. Met het argument van de oppositie dat we met deze verkoop geen poot meer zullen overhouden in het centrum van Staden gaan we echter niet akooord. We zijn ervan overtuigd dat, mochten er in de toekomst nog nieuwe gemeentelijke functies nodig zijn in het centrum, we kunnen nadenken over hoe we in samenspraak met diverse actoren, bijvoorbeeld de Sint-Janskerk (die eigendom is van de gemeente), gebouwen multifunctioneel kunnen aanwenden ten dienste van onze inwoners.

We begrijpen dat sommigen hiervan een emotioneel debat willen maken maar zijn ervan overtuigd dat door deze site gezamenlijk te koop aan te bieden, we wel degelijk opportuniteiten creëren voor het centrum van Staden.

Hierbij de link naar de website van Covast: https://www.covast.be/RealEstate/Detail?id=1960dd69-c226-4765-b49c-0d0062e28fa3