Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 17.01.2018

Gemeente Staden is verre van bankroet

Is Staden financieel gezond of op weg naar bankroet? Dat was het discussiepunt van de gemeenteraad van 21 december 2017 waar het ‘budget en de begroting 2018’ van de gemeente goedgekeurd werden en waar de oppositie (CD&V en Koen Demonie) ongefundeerde uitspraken deden alsof onze gemeente afstevent op een financieel fiasco. Niets is minder waar: Staden is financieel gezond, is de rijkste gemeente in de regio en heeft zelf de kleinste schuldlast per inwoner van alle omliggende gemeenten.

Op 21 december 2017 vond de laatste gemeenteraad van het jaar plaats. Traditioneel wordt in de laatste gemeenteraad van het jaar de financiële situatie van de gemeente besproken. Zowel de begrotingscontrole van 2017 als het budget van 2018 kwamen aan bod. De oppositie maakte van de gelegenheid andermaal gebruik om populistische standpunten in te nemen als ware het dat Staden op de rand van het faillissement staat. Maar zoals gezegd, niets is minder waar.

Meer dan €20 miljoen geïnvesteerd

In de huidige legislatuur zal het gemeentebestuur meer dan €20 miljoen geïnvesteerd hebben in onze gemeente en in de dienstverlening voor haar inwoners. De oppositie noemde de huidige coalitie van Open Vld, N-VA en sp.a al van bij de start een veredeld immokantoor dat zich zou focussen op enkele grote bouwprojecten en het uitverkopen van alle gemeentelijke eigendommen. We zouden van Staden een koude, kille gemeente maken… Volledig onterecht uiteraard!

U hebt recht op uw eigen mening, maar niet op uw eigen feiten.”
– Barack Obama –

De voorbeelden zijn oneindig en bewijzen net het tegendeel. Zo werd er onder meer geïnvesteerd in verkeersveiligheid, AED-toestellen, gemeentelijke parken en speelpleinen, zitbanken en ontmoetingsplaatsen, een openbare bbq, het gemeentelijk onderwijs en degelijke huisvesting voor de buitenschoolse kinderopvangen.

De gemeente Staden ging een participatie aan in het zwembad ‘de Amfoor’ in Moorslede waardoor schoolzwemmen voor de Stadense kinderen gegarandeerd werd en waardoor al onze inwoners aan een voordelig tarief kunnen gaan zwemmen in een gerenoveerd zwembad. De nieuwe loods ‘technische dienst’ en het Diftarpark zijn dan weer een sterk staaltje van hoe we onze diensten professionaliseerden. Ondanks de in faling gegane aannemer werden de dorpskernen van Westrozebeke (17 straten!) en die van Staden in een mum van tijd heraangelegd . Daarnaast ging het gemeentebestuur ook het engagement aan om de Bruggestraat en de Slijperstraat aan te pakken.  En de communicatie over dit alles? Die was doorgedreven, zeer kort op de bal en altijd zeer transparant.

Eind 2017 werd ook nog eens de nieuwe brandweerkazerne van Staden geopend en werd de fameuse Staden-app gelanceerd. In 2018 starten de lang verwachte wegenwerken in de Ieperstraat in Staden en gaan we van start met de bouw van een nieuwe kantine, buitenschoolse kinderopvang en polyvalente ruimte in Westrozebeke. Ook de aanleg van de parking in de Spanjestraat in Oostnieuwkerke en het verder opfrissen van Zonneheem staan hoog op de agenda. Op het einde van het jaar willen we dan weer het nieuwe gemeentehuis (AC/DC) openen waar gemeente, OCMW en het dienstencentrum onder één dak gehuisvest zullen zijn.

Rijkste gemeente in de regio

Er werd zodanig veel geïnvesteerd dat het de oppositie de ogen uitsteekt en dat die zich moet verlagen tot goochelen met leugens over de Stadense begroting. De werkelijkheid is dat het gemeentebestuur geraamd heeft om in 2018 – na al onze investeringen van de afgelopen zes jaar – nog acht miljoen euro op de rekening van gemeente en OCMW over te houden, in 2021 is dat nog €7 miljoen. Staden behoudt een positieve autofinancieringsmarge en blijkt de rijkste van de ons omliggende gemeenten te zijn in combinatie met de laagste schuld per inwoner (€.1175). Bovendien is Staden nog steeds eigenaar van maar liefst 48 eigedommen (gebouwen en gronden). Van een totale uitverkoop zoals de oppositie beweerde is er dus absoluut geen sprake.

De cijfers kunnen in de tabel onder dit artikel geraadpleegd worden.

Feiten boven ‘fake news’

Oppositie voeren is een belangrijk onderdeel van een democratische samenleving, maar dan mag toch verwacht worden dat het op een eerlijke manier gebeurt en dat feiten correct voorgesteld worden. Voormalig Amerikaans president Barack Obama had het ooit over: “U hebt recht op uw eigen mening, maar niet op uw eigen feiten.” En daar vergrijpt de oppositie zich momenteel aan. Want Staden is verre van bankroet en heeft duidelijk niet alleen geïnvesteerd in grote projecten, maar ook in haar inwoners. Dankzij dit beleid kan Staden verder gedreven vooruit vorm geven aan onze warme samenleving.

Cijfers

* Decretaal is het niet verplicht om al een boekhoudkundige raming te doen tot in 2021; Staden is één van de weinige gemeenten die dat wel al deed.