Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 19.01.2015

Ere-burgemeester stapt uit Stadense politiek

Eind vorige week communiceerde Josiane Lowie, ere-burgemeester van onze gemeente, dat ze uit de gemeenteraad en politiek stapt. Josiane was burgemeester van Staden tussen 1992 en 2012, maar maakte al deel uit van de gemeenteraad sinds 1971. Sinds 1977 was ze schepen. Ze stopt dus nu, na een carrière van 45 jaar, in de Stadense politiek.

Dat Josiane een geliefde politica was spreekt voor zich. Bij de laatste verkiezingen behaalde ze als lijstduwer 1.139 voorkeurstemmen. In 2006 waren dat zelf nog 2.175 voorkeurstemmen. Toegegeven, Josiane en ikzelf zaten niet altijd op dezelfde lijn als het over de toekomst van onze gemeente ging, maar mijn respect voor haar was altijd groot en zal dat ook blijven.

Het feit dat ze al sinds 1977, wanneer politiek nog te veel een mannenwereld was, een schepenfunctie bekleedde was op zich al een indicatie van haar motivatie. De laatste verkiezingen betekenden voor ons beide een breuk, maar ze is altijd tot het uiterste blijven gaan. Haar afscheid kunnen we dus niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Met het gemeentebestuur wordt bekeken hoe we Josiane kunnen bedanken voor de talloze jaren inzet. Steven Vanoplynes (Staden) komt in haar plaats in de gemeenteraad zetelen en legt daar op 29 januari zijn eed af voor zijn collega-raadsleden.

Josiane, iedereen weet dat je nog in talloze projecten een bijdrage hebt en dat je die engagementen nog vol overtuiging verder zal zetten. Een echt pensioen is dus nog niet aan de orde. Daarom, geniet alvast van een welverdiend politiek pensioen!