Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 17.08.2015

Eerste editie van de Visbeurs

Vandaag ging in de Oude Vismijn van Zeebrugge de eerste editie door van de Visbeurs, een organisatie van Visgro naar aanleiding van de ‘Dag van de Vis’ afgelopen zaterdag. Dankzij het kleinschalig karakter van de beurs was er bijzonder veel ruimte om standhouders aan te spreken over hun sector. Wat zijn hun uitdagingen en wat verwachten ze van de Vlaamse overheid?

Centraal stond, hoe kan het ook anders, de Vlaamse vis. Verschillende chefs zoals Syrco Bakker (Pure C) en Ilse D’Hooge (Libelle) gaven er een demonstratie van wat allemaal met vis kan gedaan worden in de keuken. Indrukwekkend was hoe Syrco Bakker alles van een schelvis gebruikte om vijf verschillende gerechtjes/hapjes te maken. Van kop tot staart, niets van de vis ging verloren. En gesmaakt heeft het zeker.

Wat me ook nu weer opviel is dat de mensen die actief zijn in de vissector heel bewust bezig zijn met de instandhouding van het visbestand: “Aan een lege Noordzee hebben wij niets.” Zij verwachten van Vlaanderen en Europa maatregelen, maar toch met respect voor hun economische activiteiten. Dankzij deze Visbeurs heb ik dus weer tal van contacten kunnen leggen en afspraken kunnen maken met mensen uit de vissector om samen te werken aan een bloeiende toekomst voor de Vlaamse visserij.

foto 1 foto 2 foto 3 foto 5 foto 6 foto 8 foto 9 foto 10 foto 7