Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 09.01.2015

Brandweer Staden gaat op in brandweerzone Midwest

15 gemeenten in het centrum van West-Vlaanderen, waaronder Staden, kiezen er vanaf januari 2015 voor om deel uit te maken van één grote brandweerzone. Naast Staden gaat het ook om de volgende 14 gemeenten: Roeselare, Izegem, Tielt, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Moorslede, Ingelmunster, Meulebeke, Oostrozebeke, Dentergem, Ruiselede, Wingene en Pittem.

In totaal zullen maar liefst 660 brandweerlieden, waarvan 36 beroepsmatig, deel uitmaken van de brandweerzone Midwest. Die nieuwe brandweerzone, waar aanvankelijk redelijk wat verzet tegen was, komt er om de efficiëntie van de brandweertussenkomsten te verhogen en om op langere termijn de zware financiële investeringen van materiaal als volledige zone op te vangen. Zo kan bijvoorbeeld vermeden worden dat een gemeente een dure ladderwagen moet aankopen als er slechts enkele kilometers verderop, in een naburige gemeente, al zo’n ladderwagen staat.

Brandweercommandant Withouck (verantwoordelijk voor de volledige brandweerzone Midwest) omschrijft de doelstelling als volgt: “Vanuit de dispatching in Roeselare wordt bepaald welke middelen het snelst vanuit welke brandweerpost ter plaatse kunnen worden gestuurd, en daarbij kunnen dus gerust diverse posten tegelijk in actie treden, maar met andere middelen.” Ook is het dus perfect mogelijk dat een brandweerkorps uit een naburige gemeente gezonden zal worden als die rapper ter plaatse kan zijn.

Voor wie de brandweer wil bereiken verandert er niets. Wie het nummer 112 belt, komt direct uit bij de juiste diensten.
Het logo wordt wel vernieuwd en ziet er zo uit:

Midwest