Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 27.04.2017

Bijna 5 ton zwerfvuil opgehaald in Staden

Tussen half maart en half april organiseerde het gemeentebestuur van Staden een grote anti-zwerfvuilcampagne om zoveel mogelijk zwerfvuil op te halen. Elke inwoner, elke vereniging en alle scholen konden deelnemen om onze gemeente zwerfvuilvrij te maken. Het aantal helpende handen was ontelbaar en samen haalden ze 4830 kilogram zwerfvuil op dat onze mooie landschappen vervuilde. Alle deelnemers werden afgelopen zaterdag in de bloemetjes gezet met een afsluitend bedankingsfeest.

“Zwerfvuilman” Bertrand, het gezicht van de anti-zwerfvuilcampagne van het gemeentebestuur, werkt het jaar rond om zwerfvuil op te halen in alle deelgemeenten en om de dorpskernen op te kuisen. De afgelopen maand kreeg hij hulp van 10-tallen inwoners van Staden. Ook alle Stadense scholen en negen Stadense verenigingen gingen de straat op en raapten alles op wat ze zagen liggen in de graskanten en grachten.

4830 kilogram zwerfvuil

In totaal werd tijdens de anti-zwerfvuilcampagne bijna 5 ton (4830 kilogram) zwerfvuil opgehaald langs de Stadense wegen. Het totale wegennetwerk van Staden bedraagt zo’n 142,7 kilometer. Daarvan werd maar liefst 2/3e afgestapt en opgekuist door de deelnemende inwoners, verenigingen, scholen en diensten.

Dankjewel Staden!

IMG_8300Om iedereen wat extra te motiveren schreef het gemeentebestuur een wedstrijd uit waarbij iedere deelnemer kans maakte op mooie prijzen. Afgelopen zaterdag werden die prijzen uitgereikt tijdens een gezellig bedankingsfeest nabij het recyclagepark. De drie Stadense Chiro-afdelingen vochten een onderling duel uit met elkaar en bezetten de volledige top-3 in het aantal afgelegde kilometers langs Stadense wegen om zwerfvuil op te halen.

1e plaats: Chiro Westrozebeke (9,05 km)
2e plaats: Chiro Staden (7,63 km)
3e plaats: Chiro Oostnieuwkerke (6,22 km)

Zij ontvingen respectievelijk een cheque ter waarde van €500, €250 en €100. De bewoners van het asielcentrum Fedasil staken ook een handje toe. Zij wonnen de ‘Sociale Mediaprijs’ voor meest originele foto.

We zijn er nog niet

Het is jammer genoeg een illusie om te denken dat we het zwerfvuil hiermee een halt toegeroepen hebben. Ondanks het harde werk van alle vrijwilligers vinden sommige mensen het nog steeds nodig om zwerfvuil achter te laten in onze gemeente. Zo kwam ik afgelopen weekend een afgeschreven voiutre/buggy tegen die de eigenaar beter naar het containerpark had gebracht in plaats van die te dumpen. Jammer en beschamend.

winnaars zwerfvuilactie P1000356 IMG_8299 IMG_8251