Bezoek Wereldtentoonstelling Milaan
De voorbije twee dagen bracht ik, samen met een kleine delegatie, ter voorbereiding van het nieuwe parlementaire jaar een bezoek aan de wereldtentoonstelling in Milaan. De Expo, die reeds voor de 34e keer georganiseerd wordt, staat in het teken van “Voedsel voor de planeet, energie voor het leven.” De raaklijnen met mijn functie als commissaris voor landbouw zijn dan ook bijzonder groot.
Mijn bezoek startte gisteren met een officieel ontvangst en een rondleiding op het Belgisch paviljoen. Na de grote opening op 1 mei, kwam er bijzonder veel kritiek van onze media op het Belgisch paviljoen. Geheel onterecht volgens mij, want ons paviljoen hoort thuis in de top-5 van knapste paviljoenen en er is een heel duidelijke link zichtbaar met het thema van de Expo. Ook de architectuur bleek fenomenaal.
Naast België zijn nog 144 andere landen vertegenwoordigd op de Expo die op 1 mei opende en doorgaat tot 31 oktober. Maar liefst 20 miljoen bezoekers worden verwacht op de prachtige paviljoenen, waar landen, organisaties en enkele bedrijven hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkeling voorstellen aan de wereld. Vooral landen als China, Japan, maar ook de Verenigde Arabische Emiraten, Tsjechië, Marokko hebben een fantastisch paviljoen. Ook de stand van New Holland, dat ook investeert in gelijkaardig onderzoek, was bijzonder indrukwekkend.
Duurzame voedselproductie
Zoals gezegd, het thema van deze wereldtentoonstelling is “Voedsel voor de planeet, energie voor het leven.” De verschillende exposanten stellen hun onderzoek naar duurzame voedselontwikkeling ten toon. Hoe kan water bespaard worden bij voedselproductie? Hoe kunnen bepaalde ziektes (bijv. obesitas) vermeden worden? Eén iets viel me alleszins heel sterk op: België hinkt duidelijk niet achter op met haar kenniseconomie.