Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 01.12.2014

Bezoek VIB

Vrijdag 28 november was ik te gast bij één van de meest toonaangevende onderzoekscentra in de biotechnologie wereldwijd: het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Het VIB dat 1350 wetenschappers (afkomstig uit meer dan 60 verschillende landen) te werk stelt, werd in 1996 opgericht en wordt wereldwijd heel hoog aangeschreven op vlak van haar ‘Department of Plants Systems Biology’. Alles staat in het teken van onderzoek naar maatschappelijk relevante onderwerpen zoals kanker, maar ook naar genetisch gemodifieerde organismen (GGO’s).

 Al te vaak wordt uit groene hoek onwetenschappelijke kritiek geleverd op dit onderzoek, maar steeds meer wordt vastgesteld dat de GGO-technologie de volgende stap is in het aanpassen van planten. Want laat daar geen discussie over zijn: tot nu toe doen we dat al lang, zij het onder de naam ‘kruisen van planten of zaden’. Echter, en dat is zeer confronterend, momenteel investeren wij in die technologie, maar zijn er nog steeds lobbygroepen die deze zaden uit de markt trachten te houden. Wat  ze er niet bij zeggen is dat Europa de poort wel openzet voor 50 genetisch gemodificeerde producten uit onder meer de VS. Die betere en goedkopere (wegens minder nood aan pesticiden) producten zullen in de toekomst de concurrentie aangaan met onze landbouwers, een strijd die we niet kunnen winnen. In dat opzicht zullen we dan dubbel betalen voor onze groenten: wij ontwikkelen de technologie, exporteren de technologie naar het buitenland, dat dan op haar beurt producten verkoopt aan ons die voortkomen uit onze technologieën.

 Het wordt hoog tijd dat we vooruit kijken en de GGO-technologie, die ons overigens ook insuline en milieuvriendelijkere wasproducten leverde, omarmen voor het te laat is. Zoals het er nu naar uitziet, met dit emotionele, onwetenschappelijke protest, wordt Europa, zoals Owen Paterson (Brits minister) het stelt, het museum van de landbouw. Voer voor discussie uiteraard, maar die emotionele discussie kan ons nog duur komen te staan…