Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 14.12.2017

BELANGRIJK: laat je zien op de fiets!

Zowel ‘s morgens als ‘s avonds, wanneer je op weg bent naar school of naar je werk is het pikkedonker. Daarom is het van levensbelang dat je met goed werkende fietsverlichting op baan bent en dat je jou goed zichtbaar maakt voor andere weggebruikers.

Fietsverlichting is niet alleen aangeraden voor je eigen veiligheid, ze is ook verplicht. Je fiets moet twee lichten hebben: een wit (of geel) fietslicht vooraan en een rood licht achteraan. Kan je jouw fietslichten niet monteren op je fiets, dan kan (en mag)  je ze ook bevestigen aan je kleding of rugzak.

Naast de verlichting zijn er ook nog verplichte reflectoren: een witte reflector (vooraan), een rode reflector (achteraan), oranje pedaalreflectoren, twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden zijn verplicht.

Hieronder alvast enkele bijkomende tips van de lokale politie:

  • Controleer altijd je fietslichten voor je vertrekt.
  • Vuile lichten en reflectoren hebben geen zin. Maak ze af en toe schoon!
  • Richt je reflectoren: zet ze goed rechtop.
  • Richt je voorlicht wat naar onder: zo verblind je je tegenliggers niet.

Extra inspanningen

Uiteraard kan je ook nog een extra inspanning doen door bijkomende lichtjes te gebruiken die je kan vastmaken aan je jas of helm. Ook een fluohesje over jouw jas of rugzak maakt je extra zichtbaar voor andere weggebruikers.

De politiezone Arro Ieper houdt de komende weken en maanden een extra oogje in het zeil op het correcte gebruik van fietsverlichting.