Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 04.12.2018

AC/DC feestelijk geopend

Ben je ook reeds langs geweest in het gloednieuwe AC/DC? Dan heb je ongetwijfeld genoten van dit pareltje die Staden nog meer op de kaart zal plaatsen. De officiële opening vond plaats op vrijdag 30 november. De speech die onze burgemeester toen gaf staat integraal hieronder.

Geachte Voorzitter van het Vlaams Parlement,
Geachte collega-Burgemeesters, Geachte Raadsleden, Geachte leden van het college,
Geachte aanwezigen,
maar vooral: geachte medewerkers van de gemeente Staden,
Welkom, welkom in AC/DC.

Starten wil ik met de heer Peumans, beste Jan, te bedanken om de oversteek te maken naar het gezellige West-Vlaanderen. Hopelijk was uw trip geen highway to hell, maar ik beloof u een hemels verblijf in dit warme Staden.
AC/DC… Een legendarische hardrockband uit Australië waarvan menigeen onder ons hun grootste hits kunnen meebrullen, van Highway to hell tot thunderstruck, ze staan allen in ons muzikaal geheugen gegrift. De band zelf moest jammer genoeg vanavond verstek geven omwille van eerder aangegane verplichtingen, maar ik moest in ieder geval hun welgemeende groeten aan jullie allen overmaken! Met de aanwezigheid van bottled in Belgium bezorgen we u zo meteen trouwens een waardige vervanger.
Maar in Staden is AC/DC meer dan een legendarische rockband, het wordt het kloppend hart van onze gemeente. Het gloednieuwe administratief centrum en dienstencentrum, want daarvoor staat de afkorting uiteraard, is hét huis van en voor onze inwoners. Onze Stadenaars verdienen een stevig, efficiënt en warm huis waar goede dienstverlening de fundering van is. Ik ben er ook van overtuigd dat al onze medewerkers dit ook zullen bieden aan iedere bezoeker van dit Stadens huis.

Het moet gezegd worden: AC/DC is een fantastisch gebouw, chapeau aan de architecten van Volt!
De combinatie van duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid zorgt voor een unieke combinatie. AC/DC een huis voor de inwoners, maar zeker, een huis voor onze medewerkers die voortaan eindelijk samen onder één dak huisvesten. Een infrastructuur waar een moderne organisatie als de onze nood aan had! Ik wens namens het gemeentebestuur alle medewerkers dan ook van harte de nodige werkijver, maar zeker ook plezier in jullie nieuwe (t)huis.

In België zegt men wel vaak ‘huisje-tuintje-boompje’. En dat geldt ook voor het huis van de Stadenaars. Want naast het huis werd een heuse ‘tuin’ aangeplant, de groenzone die volop in ontwikkeling is op deze site zal vanaf volgend seizoen volop in bloei komen. En ook de eerste boompjes zijn al geplant, daarmee maken we het oeroude gezegde dan ook compleet. Zoals steeds is ontmoeting het centrale uitgangspunt. Gezellig samen zijn, een leuke activiteit beleven, smullen van een heerlijke maaltijd of gewoonweg een babbel slaan met elkaar, het kan zowel in AC maar zeker in DC. Aan alle medewerkers geef ik dan ook graag de opdracht mee om hier gebruik van te maken: ga vergaderen in het park, nuttig een lunch op één van de vele banken en geef zo een extra dimensie aan het hele gegeven. Wees fier op je werkplek én zijn omgeving.

Ik moet toegeven dat ik persoonlijk ongeveer een zestal jaar geleden een beetje sceptisch stond tegenover dit enorme project. Maar als ik me nu in het leegstaande voormalige gemeentehuis in het centrum van Staden begeef, dan besef ik pas in welke, veel te krappe huisvesting we gehuisvest waren. Hierdoor besef ik meer dan ooit dat dit gebouw noodzakelijk was.
Van het moment dat we met de kraan door het oude Home St-Jan gingen, een goeie drie jaar geleden toch, begon het verlangen. Ik denk dat ik dan ook in naam van iedereen, die in het gebouw zijn of haar activiteiten zal uitvoeren, mag zeggen dat men reuze tevreden is! Ook bij onze inwoners is er een gigantisch draagvlak te vinden voor deze investering.
Meer nog, het overtreft mijn en hopelijk ook jullie wildste verwachting. Een gebouw dat zo chique is én tegelijk eenvoud en klasse uitstraalt. Kortom, deze investering is elke euro waard!

Tegelijk werkte het bestuur de afgelopen jaren aan een heuse reorganisatie van onze diensten en dienstverlening. Een doorgedreven professionalisering voerden we stap per stap door. Dit gebouw is dan ook de kers op de taart.
Als bestuur zijn we dan ook terecht fier dat we deze realisatie aandurfden en zo onze gemeente nog steviger op de kaart plaatsten. Een voorbeeld voor onze regio en ver daarbuiten. Een architecturaal pareltje die elke inwoner en medewerker met fierheid zal uitdragen.
AC/DC wordt ook een plek waar een transparant en glashelder beleid zal worden gevoerd. Een beleid dat we uitdragen naar alle inwoners. Een symbolische illustratie hiervan is de glasrijke raadzaal die een baken van licht is in de avond wanneer er belangrijke beslissingen zullen worden genomen die ons allen aan belangen. Net zoals de koepelzaal waar elke woensdag, of toch bijna, de plenaire zitting van het Vlaams parlement doorgaat zal ook hier transparantie centraal staan. Nietwaar beste voorzitter? 
Ik wil van mijn spreektijd, die ondertussen al ver buiten de toegelaten spreektijd van het Vlaams parlement valt, gebruik maken om enkele mensen te bedanken.

Eerst en vooral:
• Onze inwoners die fier mogen zijn op deze realisatie en die elk hun financieel steuntje hebben bijgedragen.
• De buren voor hun geduld om de tijdelijk overlast van het bouwen van AC/DC te verdragen.
• Onze medewerkers die dit project op handen dragen.
• De personen die dit project van nabij hebben opgevolgd en dat in het bijzonder o.a. bevoegd schepen Bart Vynckier, onze algemeen directeur Tine Dochy, onze coördinator Wonen & Omgeving Wouter Tyberghien en onze coördinator interne ondersteuning Ellen Bocher die dit project samen gedreven hebben opgevolgd en tot een goed einde wisten te brengen.
• Hoofdaannemer Leo Himpe en de vele onderaannemers die heel nauwkeurig dit gebouw stap voor stap hebben gerealiseerd.
• En last but not least, architectenbureau Volt! uit Gent. Geert, Steven en Lina, bedankt om enkele jaren met ons op pad te gaan en dit architecturaal pareltje, ik kan het tenslotte niet genoeg benadrukken, voor ons te realiseren.
Graag doe ik nog een warme oproep aan iedereen, inwoners, medewerkers en collega-raadsleden: laat ons zorg dragen voor dit gebouw én voor elkaar. Geef ons tijd om te wennen aan deze nieuwe plek waar we, en daar ben ik rotsvast van overtuigd, verder doorgroeien naar een sterkere, efficiënter en daadkrachtiger lokaal bestuur. Want dat verdient elke Stadenaar.
Straks neem ik jullie graag mee voor een rondleiding in dit gebouw. U mag mij volgen via de ‘onthaastingstrap’, en u zal merken, eens u boven bent, wordt u helemaal zen en kan u kennis maken met het gebouw.
Tot slot wil ik, zoals het een echte West-Vlaming beaamt, eindigen met een stevig oneliner:
‘we zin preus lik veertig’ op ons AC/DC’. Maar hier in Staden zeggen we nog veel liever ‘preus op 8840’!

Dank u!!

Persmoment sloop site home Sint Jan Eerstesteenlegging ACDC

De sloop van Home Sint-Jan, de eerste steenlegging en het uiteindelijke resultaat.

IMG_0974 IMG_1004 IMG_1036

Burgemeester Francesco Vanderjeugd en de voorzitter van het Vlaams parlement, Jan Peumans.

IMG_1081 IMG_1105

(klik op de foto’s om te vergroten. Foto’s: Joke Couvreur, Bottled in Belgium en gemeente Staden)